Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Lär känna egenanställda och

Inspireras

När du är egenanställd är Frilans Finans din arbetsgivare och vi försöker göra din tid hos oss så inspirerande och utvecklande som möjligt. Här kan du träffa våra egenanställda och inspireras till att arbeta som egenanställd hos Frilans Finans.

Intervjuer Lär känna våra egenanställda

Jovita - Maskiningenjör

I en tidsålder där teknologiska framsteg är det nya normala och förändringar sker i blixtrande hastighet har Jovita Markuckyté hittat sin nisch. Som mekanikingenjör har hon undvikit de traditionella stigarna av företagsanställningar eller företagande. Istället har hon omfamnat en modern arbetsmodell: att vara egenanställd.

Suzan - Storyteller

Länge hade Suzan Alev Arslan drömt om ett liv som frilansare. Hon ville ha kontroll över sin tid och utrymme att utforska sin kreativitet.
Men att ta klivet och satsa fullt ut var en stor utmaning.
I fjol vände allt när hon sökte – och vann – Frilans Finans-stipendiet.

Edwin - Utvecklare

I en tid där digitaliseringen dominerar har allt fler yrkesverksamma sökt sig till frilansarbete och konsultverksamhet.
Edwin Dunlop, senior mjukvaruingenjör inom finanssektorn, är en sådan person. Han står inför samma utmaningar som många andra: administration och skatter. För Edwin har lösningen varit Frilans Finans.

Bli ambassadör Dela din historia

De egenanställda är huvudpersonerna i verksamheten, därför vill vi lyfta fram deras historier lite extra. Nu söker vi fler inspirerande historier att dela. Kanske är det just du och din resa som egenanställd som blir vår nästa?

Lär dig mer Artiklar och bloggposter

Nya krav på kontorsnärvaro – dags att jobba mer flexibelt?

Allt fler företag går tillbaka till hårdare krav på kontorsnärvaro, tvärtemot vad många arbetstagare efterfrågar. Det kan göra att fler får upp ögonen för flexibla lösningar. – Frilans Finans är det enkla och trygga alternativet till enskild firma eller aktiebolag, säger Stephen Schad, vd för Frilans Finans.

Läs mer

Jobbonärerna blir fler – så hittar du balansen mellan jobb och pension

I dag väljer många att jobba vidare efter 65 – inte alltid för att de måste, utan för att de vill. Den sociala kontakten, möjligheten att jobba i sin egen takt och en extra inkomst lockar allt fler att bli jobbonärer. Här tipsar vi om hur du tar steget ut i jobbonärslivet.

Läs mer

Camilla, 49: ”Jag slipper regelträsket och kan lägga all tid på det jag brinner för”

Genom att kombinera passionen för kampsport med entreprenörsandan bygger Camilla Moufid sitt drömföretag. Med sin nystartade agentur vill hon ge talanger med kampsportsbakgrund en chans att skina i film- och reklambranschen.

Läs mer

Så kan du skapa balans i livet under småbarnsåren

Känner du att dygnets timmar inte riktigt räcker till?
Att jonglera jobb, familjeliv och egentid är en utmaning
– speciellt om du är småbarnsförälder. Då kan frilansandet vara en bra lösning. Här får du tips på hur du tar klivet ut i frilanslivet.

Läs mer

Starta eget eller fakturera utan företag: Vad passar dig bäst?

Är du redo att förverkliga din affärsidé, men osäker på om du ska satsa på att starta eget eller fakturera utan företag? Vi jämför båda alternativen, går igenom för- och nackdelar, och ger dig verktygen du behöver för att fatta rätt beslut.

Läs mer

Nya LAS – så behåller du ditt uppdrag

Den 1 oktober börjar de nya reglerna för bemannings- och konsultinköp, från LAS-reformen 2022, att gälla. Som konsult kan du riskera att ditt uppdrag kommer att avbrytas i förtid. Men det finns en lösning på problemet.

– Genom egenanställning kan vi stötta konsulter som påverkas negativt och vill kunna fortsätta arbeta projektbaserat, säger Stephen Schad, vd för Frilans Finans.

Läs mer

Trendspaning: Så ser framtidens arbetsmarknad ut

Vad ska vi jobba med i framtiden? Och vilka egenskaper och kunskaper kommer att efterfrågas på arbetsmarknaden? Emelie Fågelstedt, digital strateg och medgrundare av den digitala mötesplatsen Svenska nomader, guidar oss genom framtidens arbetslandskap.

Läs mer

 

Så påverkar gigjobben den svenska arbetsmarknaden: ”Den svenska modellen hänger inte med”

Med gigekonomins framväxt ställs den svenska arbetsmarknaden inför en av sina största utmaningar hittills.
– Det finns något som skaver när vi pratar om gigekonomi och nya sätt att arbeta på. Men gigekonomin är här för att stanna och därför behöver den svenska modellen moderniseras, säger Stephen Schad, VD för Invoicery Group.

Läs mer

Fem heta distansjobb du kan sköta från hängmattan: “Våga förverkliga dina drömmar”

Tänk om ditt kontor inte längre vore begränsat till fyra väggar. Stranden, hängmattan eller soffan hemma – möjligheterna är oändliga. Vi bad coachen och mentorn Liv Alterskjaer att lista fem frilans- och distansjobb som du kan sköta varifrån du än befinner dig i världen.

Läs mer

 

Fällorna att undvika som frilans

Många drömmer om friheten att styra över sin egen tid och ekonomi. Men att vara sin egen chef innebär också en rad utmaningar och fällor som är viktiga att känna till. Sommaren är en perfekt tid att se över sitt skyddsnät innan höstens jobb drar igång igen.

Läs mer

 

Är ditt arbetsliv i obalans? Då kan det vara dags för en nystart efter semestern

Samtidigt som du njuter av de sista sommardagarna börjar den välbekanta jobbångesten att pocka på. Att lämna den klassiska 9-17-vardagen – och börja frilansa – kan ge dig den frihet och flexibilitet du saknar. Här tipsar coachen och mentorn Liv Alterskjaer om hur du bäst tar dig an frilanslivet.

Läs mer

Så bygger du ett bra nätverk

Det pratas alltmer om vikten av ”ett bra nätverk”. Men vad innebär egentligen ett bra nätverk? Krävs snitsiga one-liners för att göra ett bestående intryck? Och vad ska du tänka på för att bli bättre på att nätverka?

Läs mer 

Ut ur ekorrhjulet? Podcasten Dumma Människor pratar mänskligt beteende i arbetslivet

Hur kommer det sig att vi förväntas vara på jobbet åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan? Det är varken särskilt kul eller anpassat till det mänskliga psyket. I ett podcastavsnitt tillägnat det moderna arbetslivet utmanar programledaren och föreläsaren Lina Thomsgård och psykologen Björn Hedensjö gamla sanningar och förlegade föreställningar om hur vi ska arbeta.

Läs mer

5 appar som underlättar frilanslivet 2022

Det är ingen hemlighet att digitala verktyg kan underlätta mycket i vår vardag. Kartor, musik, bankärenden – apparna har revolutionerat många av våra dagliga bestyr och intressen. Men vilka appar är särskilt användbara för dig som frilansare? Ta del av fem appfavoriter som gör frilanslivet både enklare och roligare.

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Har jag rätt till A-kassa om jag fakturerar genom Frilans Finans?

Du har rätt till ersättning från din a-kassa om du uppfyller villkoren i Lagen om arbetslöshetsförsäkring.

De villkor som du skall uppfylla är bland annat lagens definition av arbetstagare eller osjälvständig uppdragstagare. Frilans Finans bedömning är att i egenskap av egenanställd skall du i första hand betraktas som arbetstagare och i andra hand som osjälvständig uppdragstagare och därmed likställas med en arbetstagare i arbetslöshetsförsäkringen.

Vi hjälper dig gärna med att fylla i blanketter och andra frågeformulär från din a-kassa. Innan kontakt sker med din a-kassa rekommenderar vi dig att kontakta Frilans Finans handläggare för information och råd.

Hur yrkar jag avdrag för kostnader?

Du yrkar avdrag för kostnader direkt från fakturasumman och behöver alltså inte betala dessa med skattade pengar. När man har med någon form av skattefri ersättning (reseersättning, traktamente eller avdrag) på sin faktura så medför det att den lönegrundande delen för fakturan minskar men det totalt utbetalda beloppet ökar. Detta grundar sig i att för det avdrag som du yrkar så betalas det ingen skatt eller sociala avgifter och således blir inkomsten inte lönegrundande.

Exempel: du har gjort en överenskommelse med kund om att du ska få en ersättning på 1000 kr för utförd tjänst. Du har kostnader på 200 kr. Du skattar således alltså endast på 800 kr. Kostnaden för de 200 kr betalar vi direkt till dig mot inskickat godkänt kvitto. Om du ska få tillbaka hela summan för ditt avdrag så behöver du, förutom att lägga in detta som ett avdrag, även addera summan för utlägget på fakturabeloppet då avdragen enbart blir en skattefri del av ditt fakturerade belopp. Kostnader matas in i fakturaverktyget, faktura del 2, som du når via knappen ”Skapa faktura” som du finner i inloggat läge. För ytterligare information se vår Avdragsguide

Hur beräknar Frilans Finans min lön?

Du kan enkelt ta del av beräkningen genom att använda dig av Kalkylatorn på startsidan. Skriv in beloppet du önskar fakturera under “Fakturabelopp”, alternativt den lön du vill få utbetalt under “Lön på ditt konto”. 

 

Läs fler frågor och svar

Ställ en fråga till oss

Branschens största rådgivningsteam finns tillgängliga på telefon, chatt och mail.
Kontakta oss