Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Om arbetsmiljö

Hos Frilans Finans är det viktigt att du som egenanställd känner trygghet i din arbetssituation. Därför arbetar vi såväl förebyggande som efterhjälpande med arbetsmiljöfrågor för att skapa en god och säker fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö. Ta del av vår senaste arbetsmiljöenkät här (öppnas som pdf). Vi vill informera dig om de risker som finns i din arbetsmiljö och vilka lagar, policys och föreskrifter som berör dig som egenanställd. Vi vill också uppmana dig som egenanställd att rapportera risker, tillbud och olyckor som finns eller uppstår på din arbetsplats. Vi har ett delat arbetsmiljöansvar som innebär att Frilans Finans som arbetsgivare, du som anställd, och din/vår uppdragsgivare gemensamt ansvarar för att arbetsmiljön är så trygg som möjligt.

Viktig information om en säker arbetsmiljö (öppnas som pdf)
Important information about safe work environment (open as pdf)

Viktigt att tänka på för din trygghet

Checklista:

Innan du påbörjar ett uppdrag ska du registrera det hos oss. På så sätt gäller försäkringar, vi kan handlägga eventuell sjuklön, anmäla eventuella arbetsskador till försäkringskassan m.m.

Du bör också upprätta ett uppdragsavtal med din uppdragsgivare för att eliminera missförstånd i vad du ska göra och till vilket pris.

Du behöver undersöka din arbetsmiljö så att du är trygg och undviker tillbud/olyckor. Innan du påbörjar ditt uppdrag ha som vana att stämma av ett antal punkter enligt vår checklista, känner du dig inte trygg hör av dig till oss så kan vi göra en riskbedömning med åtgärder tillsammans.

Här hittar du checklistan för att riskbedöma din arbetsmiljö

Vi har även tagit fram en checklista som du kan gå genom med din uppdragsgivare.

Här hittar du checklistan att gå genom med din uppdragsgivare. 

Riskbedömningar

Vi har tagit fram riskbedömningar för olika yrken med förslag på hur man kan minimera risk. Saknar du en riskbedömning för just din yrkesgrupp hör av dig så gör vi en tillsammans.

Fotograf

Musiker Skådespelare

Grafisk designer formgivare

Dans Yoga Personlig tränare

Skribenter

Lokalvårdare

Byggarbetare

Elektriker

Frisör Stylist

Truckförare, lagerarbetare

Röjsåg, motorsåg

Klicka här för att läsa mer om försäkringar →

Lagar och förbättringar för en hållbar arbetsmiljö

Arbetsmiljömässiga risker samt förbättringar i arbetsmiljön

Arbetsmiljödokumentationen är framtagen för att informera och uppmärksamma dig som egenanställd om de risker som finns i din arbetsmiljö. I din arbetsmiljö ingår allt du har runt omkring dig: arbetsredskap, luft, ljud, arbetsbelastning och trivsel. Dokumentationen innehåller också rekommenderade länkar till dig som vill lära dig mer om hur du kan förbättra din arbetsmiljö. Dokumentationen är uppdelad efter bransch, ta del av de dokument som berör just dig.

Hälso och Sjukvård

Övriga kontor och rådgivande verksamhet

Byggnadsverksamhet och entreprenader

Kontor, media och uppdragsverksamhet

Tekniska konsulter

Skönhetsvård

Definitioner och begrepp

Trafiksäkerhetspolicy

Alkohol-, drog- och tobakspolicy

Lagar och föreskrifter i arbetet för ökad jämställdhet

Frilans Finans vill informera dig som egenanställd om de lagar och föreskrifter som finns inom arbetsmiljö och diskriminering. Vi vill att du ska arbeta säkert och undvika risker, ohälsa, tillbud, olyckor och diskriminering och uppmanar dig att ta del av lagar och föreskrifter för att främja din arbetsmiljö.

Arbetsmiljölagen

Diskrimineringslagen

AFS 2015:4

AFS, Våld och hot i arbetsmiljön 

AFS, Arbete vid bildskärm 

AFS, Belastningsergonomi

AFS, Buller 

AFS, Byggnads- och anläggningsarbete 

AFS, Ensamarbete 

AFS, Utförande av personlig skyddsutrustning

Vanliga frågor

Har jag rätt till A-kassa om jag fakturerar genom Frilans Finans?

Du har rätt till ersättning från din a-kassa om du uppfyller villkoren i Lagen om arbetslöshetsförsäkring.

De villkor som du skall uppfylla är bland annat lagens definition av arbetstagare eller osjälvständig uppdragstagare. Frilans Finans bedömning är att i egenskap av egenanställd skall du i första hand betraktas som arbetstagare och i andra hand som osjälvständig uppdragstagare och därmed likställas med en arbetstagare i arbetslöshetsförsäkringen.

Vi hjälper dig gärna med att fylla i blanketter och andra frågeformulär från din a-kassa. Innan kontakt sker med din a-kassa rekommenderar vi dig att kontakta Frilans Finans handläggare för information och råd.

Hur yrkar jag avdrag för kostnader?

Du yrkar avdrag för kostnader direkt från fakturasumman och behöver alltså inte betala dessa med skattade pengar. När man har med någon form av skattefri ersättning (reseersättning, traktamente eller avdrag) på sin faktura så medför det att den lönegrundande delen för fakturan minskar men det totalt utbetalda beloppet ökar. Detta grundar sig i att för det avdrag som du yrkar så betalas det ingen skatt eller sociala avgifter och således blir inkomsten inte lönegrundande.

Exempel: du har gjort en överenskommelse med kund om att du ska få en ersättning på 1000 kr för utförd tjänst. Du har kostnader på 200 kr. Du skattar således alltså endast på 800 kr. Kostnaden för de 200 kr betalar vi direkt till dig mot inskickat godkänt kvitto. Om du ska få tillbaka hela summan för ditt avdrag så behöver du, förutom att lägga in detta som ett avdrag, även addera summan för utlägget på fakturabeloppet då avdragen enbart blir en skattefri del av ditt fakturerade belopp. Kostnader matas in i fakturaverktyget, faktura del 2, som du når via knappen ”Skapa faktura” som du finner i inloggat läge. För ytterligare information se vår Avdragsguide

Hur beräknar Frilans Finans min lön?

Du kan enkelt ta del av beräkningen genom att använda dig av Kalkylatorn på startsidan. Skriv in beloppet du önskar fakturera under “Fakturabelopp”, alternativt den lön du vill få utbetalt under “Lön på ditt konto”. 

 

Visa fler svar

Kontakta oss

Har du frågor kring din arbetsmiljö? Klicka på knappen nedan för att komma i kontakt med oss.
Kontakta oss