Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Trendspaning: Så ser framtidens arbetsmarknad ut

Vad ska vi jobba med i framtiden? Och vilka egenskaper och kunskaper kommer att efterfrågas på arbetsmarknaden? Emelie Fågelstedt, digital strateg och medgrundare av den digitala mötesplatsen Svenska nomader, guidar oss genom framtidens arbetslandskap.

I takt med att teknologin och digitaliseringen fortsätter att omforma vårt sätt att arbeta, står arbetsmarknaden inför en tid av stora förändringar. Enligt Emelie Fågelstedt, som har varit frilansare och digital nomad i 14 år, är en av de mest påtagliga förändringarna i dagens arbetsliv den pågående förskjutningen mot distans- och hybridarbete.

– Jag tror att det fysiska mötet kommer fortsätta att vara viktigt, men att vara fem dagar i veckan på ett kontor ser jag inte som hållbart för framtiden. Genom att möjliggöra arbete på distans ger digitaliseringen oss flexibiliteten att planera våra arbetsdagar efter våra liv, snarare än tvärtom, säger hon.

En blomstrande landsbygd

Förändringarna i arbetsmiljön öppnar också upp möjligheter för mindre städer och landsbygdsområden att attrahera arbetskraft.

– Den ökade tillgängligheten till arbete på distans innebär att yrken inte längre behöver vara knutna till storstäderna på samma sätt som tidigare. Gles- och landsbygden kommer också att kunna attrahera människor, och skapa hubbar och mötesplatser som kan gynna dem. Fler kommer att vara öppna för att leva ett liv på landet när det inte påverkar deras karriärer negativt.

Fler väljer frilanslivet

Emelie Fågelstedt tror också att en ökad andel av arbetskraften kommer att välja frilanslivet – till exempel som egen företagare eller egenanställd.

– Redan idag ser vi en stark trend mot att allt fler väljer att frilansa. Det går i linje med trenden att vara en ’slashie’, det vill säga att man har flera roller samtidigt. Exempelvis kommunikatör/e-handlare/influencer eller trädgårdsmästare/skribent/översättare. Eftersom automatiseringen kommer att minska de monotona och administrativa uppgifterna tror jag också att vi kommer att få mer tid över till sidosysslor och passionsprojekt, säger hon och tillägger:

– Det här mer mångsidiga tillvägagångssättet kan vara nödvändigt i ett arbetsliv där människor troligtvis kommer behöva arbeta längre och ständigt anpassa sig till förändringar.

AI och automatisering

En annan betydande faktor i den pågående förändringen av arbetsmarknaden är framväxten av artificiell intelligens (AI) och automatisering. Enligt Emelie Fågelstedt erbjuder den teknologiska utvecklingen möjligheter till ökad produktivitet, men den medför också utmaningar.

– På grund av de snabba förändringarna ser vi också att livslångt lärande är extremt viktigt. En del av det vi lär oss i skolan är utdaterat redan när vi kommer ut på arbetsmarknaden.

I en tid där många traditionella arbetsuppgifter automatiseras betonar hon vikten av mänskliga färdigheter och mjuka kompetenser.

– Personliga egenskaper blir mycket viktigare i en digital värld. Att vara kreativ, ha ett analytiskt tänkande och vara bra på att samarbeta, det vill säga saker som människor är bättre på än maskinerna, kommer att värderas på ett helt annat sätt. För om alla kan skapa ungefär samma saker med hjälp av automatisering blir det ju det extra lagret av mänsklig touch, service och kreativitet ännu mer intressant, säger hon och fortsätter:

– Jag tror också att det mänskliga hantverket och att jobba med händerna kommer att värderas ännu högre. Även om du kan AI-generera en tavla på några sekunder kommer vi fortfarande vilja ha konstverk som har skapats för hand.

Språket är inte längre ett hinder

En annan spännande aspekt av den teknologiska utvecklingen är möjligheten att arbeta globalt och på flera språk tack vare AI och realtidsöversättning.

– Teknologin kommer att underlätta samarbete och utbyte med personer från hela världen på ett sätt vi aldrig tidigare kunnat föreställa oss, säger Emelie Fågelstedt.