Är du redo att förverkliga din affärsidé, men osäker på om du ska satsa på att starta eget eller fakturera utan företag? Vi jämför båda alternativen, går igenom för- och nackdelar, och ger dig verktygen du behöver för att fatta rätt beslut.
Om du har en passion eller affärsidé som du vill spinna vidare på, men tvekar inför tanken på allt pappersarbete och byråkrati, är du inte ensam. Många drömmer om friheten att vara sin egen chef, men undrar samtidigt om det är värt att ta på sig hela det legala och administrativa ansvaret. Som tur är finns det olika vägar att gå, och vilken som är rätt för dig beror på dina mål och behov.
Om du är en så kallad kombinatör, som vill kombinera en traditionell anställning eller studier med frilansverksamhet för att tjäna extra pengar och eller bygga din karriär, eller om du vill testa en affärsidé utan att binda dig till ett företag, kan egenanställning vara ett bra val. På så sätt kan du fakturera dina kunder utan att behöva registrera ett företag. Du blir anställd av egenanställningsföretaget, exempelvis Frilans Finans, som ansvarar för all administration kring skatter, försäkringar och pensioner och att alla lagkrav efterlevs.
Fördelar:
Nackdelar:
Att starta ett eget företag ger dig full kontroll över din verksamhet, men det innebär också att du tar på dig allt ansvar för företagets drift. Det finns flera olika företagsformer att välja mellan, där enskild firma och aktiebolag är de vanligaste.
Fördelar:
Nackdelar:
Valet mellan att fakturera utan företag eller att starta eget beror på dina långsiktiga mål, din affärsmodell, dina kunskaper om lagar och regler, och hur mycket ansvar du är beredd att ta på dig. Om du vill komma i gång snabbt och testa din affärsidé med minimal administration kan en egenanställning vara rätt väg att gå. Men om du har ambitionen att bygga en större verksamhet och vill ha full kontroll över ditt arbete, kan det vara värt att satsa på att starta eget.
Oavsett vilket alternativ du väljer, är det viktigt att noggrant överväga för- och nackdelarna innan du fattar ett beslut.