Heltidsjobb och frilansdrömmar, hur går det ihop? Faktum är att det i dag inte är en alls så krånglig ekvation. Allt fler väljer att kombinera sin huvudsysselsättning med en egen verksamhet: att bli så kallade kombinatörer. Men hur går man till väga? Och får man alltid kombinera sin anställning med en egen verksamhet? Här går vi igenom allt du behöver veta för att lyckas med kombinationen huvudsysselsättning och egen verksamhet.
I dag finns det cirka 400 000 kombinatörer. Upplägg, yrke och situation tar sig således väldigt många olika uttryck. Ibland slår man mynt av ett kompetensområde som ligger nära en ens anställning: en copywriter som föreläser om skrivande på Berghs, Forsbergs eller Hyper Island. I andra fall gör man något helt annat än i sitt dagliga jobb: en jurist som säljer sina målningar vid sidan av jobbet. Den gemensamma nämnaren ligger alltså inte i yrke eller kompetensområde, utan snarare i en önskan om att kombinera inkomsttryggheten från ens ”vanliga jobb” med möjligheten till stimulans och självständighet i en egen verksamhet.
Har du för närvarande en heltidssyssla och…:
Är svaret ja på någon av frågorna ovan kan det mycket väl vara så att kombinatörslivet är något för dig. Men det finns några saker att tänka på innan du gör slag i saken.
Läs mer: Så fixar du frilanslivet – fem saker alla frilansare borde känna till
Med en sysselsättning som redan tar tid och energi i anspråk är du kanske inte så pigg på att lägga massa kraft på praktiska och administrativa detaljer. Det finns ju dessutom vissa risker med att ta på sig ytterligare ansvar och manövrera två jobb. Ytterligare bördor, som går att undvika, är därför bra att bli av med. Ett sätt att maximera tiden för din egen verksamhet är att fakturera utan eget företag. Genom att bli egenanställd undanröjer du tidskrävande administration och kan därmed fokusera helhjärtat på din grej.
Läs mer: Starta eget eller egenanställning?
Så, när du nu vet lite mer om kombinatörsupplägget kanske den där spirande önskan om att göra något eget börjat kännas lite verkligare? Oavsett vad känner du förhoppningsvis en viss tillförsikt i att en anställning inte behöver vara ett hinder för frilansdrömmar eller den egna företagsamheten.