I dag väljer många att jobba vidare efter 65 – inte alltid för att de måste, utan för att de vill. Den sociala kontakten, möjligheten att jobba i sin egen takt och en extra inkomst lockar allt fler att bli jobbonärer. Här tipsar vi om hur du tar steget ut i jobbonärslivet.
Efter många år av fullspäckade dagar kan det vara skönt att slippa ställa väckarklockan varje morgon och pendla till jobbet. Men för många är pensionen inte en definitiv slutpunkt. Istället kan den bli ett nytt kapitel där du får behålla kontakten med yrkeslivet och använda den kunskap du samlat på dig under åren. Som jobbonär bestämmer du själv när och hur mycket du vill arbeta. Det blir ett sätt att träffa folk, hålla hjärnan igång – och dryga ut pensionen.
En växande trend
Siffrorna talar sitt tydliga språk: enligt SCB har antalet äldre i arbetslivet fördubblats de senaste 20 åren, och en undersökning från Kantar genomförd på uppdrag av pensionsbolaget Movestic visar att hela 64 procent av svenskar mellan 55 och 65 år överväger att arbeta deltid som pensionärer. Fenomenet har blivit så stort att ”jobbonär” blev ett av Språkrådets nyord år 2021, ett begrepp som beskriver pensionärer som fortsätter arbeta, ofta med en mindre arbetsbörda kombinerat med pension. Den ökade flexibiliteten lockar både äldre kvinnor och män, som oftast väljer att arbeta inom omsorg, företagstjänster eller som konsulter inom sina specialistområden. Är du också nyfiken på att bli jobbonär? Här är några praktiska tips för att komma igång:
Fakta om jobbonärer
Andelen jobbonärer har ökat med drygt 20 procent sedan 2012, visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten. Under 2022 fanns det 263 000 jobbonärer i åldrarna 62-84, vilket motsvarar 4,2 procent av Sveriges förvärvsarbetande befolkning eller 15,5 procent av befolkningen i åldrarna 62-74. Fler män än kvinnor var jobbonärer och andelen egenföretagare är högre bland jobbonärerna än bland befolkningen som helhet. Genomsnittsåldern 2022 var 70,2 år. Den högsta andelen jobbonärer finns på Gotland.