Hur många företag finns det i Sverige och vilka är företagare? Är en större andel av befolkningen i andra länder företagare jämfört med svenskarna? Vill många svenskar starta eget och hur många gör egentligen slag i saken? Och vilka är hindren för att växa som företag? Med hjälp av statistik från bland annat Ekonomifakta.se och Tillväxtverket ger vi i sammanställningen nedan en inblick i hur det ligger till i dessa frågor.
Sverige har ganska många företag – under 2019 fanns det över 1 000 000 registrerade. De allra flesta av dessa är små eller medelstora. Under 2018 startades drygt 65 000 nya företag i Sverige och majoriteten av dem startades som enskild firma. Det visar uppgifter från Ekonomifakta.se, en del av Svenskt Näringsliv, som har mycket spännande information om företagande i Sverige.
En studie från Tillväxtverket gjord 2017 visar att de allra minsta företagen är klart flest till antalet. Företag med upp till 19 anställda står enligt Tillväxtverket för över 98 procent av Sveriges företag. Men företag från 20 anställda och uppåt svarar för nästan för 70 procent av sysselsättningen.
Antalet företagare i Sverige i åldersgruppen 15-74 år uppgår, enligt Ekonomifakta.se, i dag till cirka en halv miljon. Äldre driver företag i högre utsträckning och bland de sysselsatta är andelen företagare störst i gruppen 65-74 år. Samtidigt visar statistiken från Ekonomifakta.se att andelen företagare av det totala antalet sysselsatta i Sverige ligger på ungefär 10 procent.
Andelen företagare av Sveriges totala befolkning 2018 uppgick enligt Ekonomifakta.se till 6,4 procent. Det är runt två procentenheter under snittet för EU-länderna. Högst andel företagare finns i Grekland, Italien och Nederländerna. Lägst är andelen i Luxemburg och Danmark. Utanför EU ligger även Norge lågt i denna jämförelse.
En undersökning som genomfördes av Sifo, på uppdrag av Visma, i september 2019 visar att var tredje svensk vill starta eget företag. Bland unga mellan 18 och 29 år vill 43 procent starta eget. Mätningen visar också att fler män än kvinnor vill starta eget. 36 procent av männen uppger att de vill bli företagare, jämfört med 24 procent av kvinnorna. Krångliga regelverk, svårigheter att skaffa startkapital och, i synnerhet, rädsla för ekonomisk otrygghet är enligt undersökningen skäl till att många av dessa inte gör slag i saken.
Tillväxtverkets studie visar att företag med just runt 100 anställda har svårast att hitta rätt personal. Allra mest påtagligt är detta för de företagens kompetensförsörjning. Studien visar att de minsta företagen och de med 250 anställda upplever tillgången till rätt personal, lagar och regler samt egen tid till företagets kärnverksamhet och strategiska frågor som ett mindre hinder för tillväxt jämfört med företag som har runt 100 anställda. Tillväxtverket ser i sin studie också ett tydligt positivt samband mellan företagets storlek och viljan att växa. Desto större företag, desto starkare vilja att växa.
Sammanfattningsvis finns det alltså en stor vilja bland svenskarna att starta eget men regelverk och andra skäl hindrar tillväxten. Vi har färre andel företag i Sverige jämfört med flera andra EU-länder och det kan säkerligen bero på flera saker. Att studier visar på att företag i olika storlek står inför olika slags utmaningar är inte förvånande, men intressant att analysera ur ett tillväxtperspektiv.
För den som går i tankar om att ta steget till eget kan egenanställning vara en möjlighet att pröva sina vingar under kontrollerade former. Egenanställning ger både självständighet, flexibilitet och trygghet för den som i högre grad vill styra över sin tid och arbetets organisering. Samtidigt kan man känna sig säker på att skatter och avgifter sköts, att ersättning vid sjukdom utgår och att arbetsmiljön är säker. Det möjliggör att fler vågar satsa på sina drömmar, utan att behöva ge upp sitt sociala skyddsnät. På Frilans Finans, som är Sveriges största organisation för egenanställda, arbetar vi utifrån de här premisserna kontinuerligt med att skapa bättre förutsättningar för entreprenörskap och självständiga verksamhetsformer.
Vi fortsätter att följa frågorna kring företagandet i Sverige.
Läs mer