Frilans Finans-logotyp
Frilans Finans Tillgänglig i Google Play
HÄMTA

Förverkliga frilansdrömmen – på bara några minuter

Varje ny frilansare konfronteras med frågor som: vad behöver jag förbereda för att kunna ta betalt för mina uppdrag? Det korta svaret är: i stort sett inget alls, om du så vill.  Läs mer om hur egenanställning kan lösa det administrativa pusslet och hjälpa dig att komma igång med din verksamhet. 

 

Fakturera utan eget företag – hur funkar det?

Som frilansare måste du kunna fakturera för de uppdrag du utför, traditionellt sett har det krävts att man startar ett företag för att kunna fakturera. Många tycker att det känns betungande och krångligt att starta och ha ett företag och hindras därför att förverkliga sina drömma om att “driva eget”.

Ett alternativ till att starta ett eget företag är att du ansluter sig till ett egenanställningsföretag och fakturerar som egenanställd. Du blir då anställd av egenanställningföretaget under den tid du utför uppdrag, företaget sköter ekonomi och administrationen så att du kan fokusera på det som är din grej. Det är lite som att låta en utvecklare bygga din hemsida eller en revisor sköta bokföringen.

Det kostar inget att ansluta sig till ett egenanställningsföretag och det finns inga fasta avgifter som kontinuerligt måste betalas. I stället betalar du en administrativ avgift varje gång du fakturerar. Frilans Finans tar till exempel sex procent av fakturabeloppet, en avgift som bland annat täcker:

  • Hantering mot Skatteverket. Du får lön för dina uppdrag, skattad och klar, och slipper tänka på bokföring, redovisning, momsinbetalningar etc.  
  • Försäkringar. Under ditt arbete har du ett fullgott försäkringsskydd i form av en ansvar- olycksfall-, och livförsäkring. 
  • Inkassohantering. Du slipper tänka på vilka kunder som betalat eller inte. 
  • Personlig service. Frilanslivet kan ibland vara ganska ensamt. Som egenanställd kan du alltid vända dig till egenanställningsbolaget om frågor dyker upp.


Så här fakturerar du som egenanställd

Till skillnad från att starta ett eget företag krävs inga omfattande förberedelser, det räcker med några enkla knapptryck när du väl har uppdraget på plats. Processen kan i korthet beskrivas enligt följande steg:

  • Skapa ett konto på frilansfinans.se och registrera ditt uppdrag.
  • Skapa fakturan i Frilans Finans webbaserade fakturamall när uppdraget är utfört.
  • Din lön betalas ut till ditt bankkonto så fort fakturan har godkänts, i normalfallet inom fem bankdagar.

 

Det kan skilja sig lite mellan olika egenanställningsbolag, så ta gärna hjälp av en guide innan du sätter igång, så att du är införstådd i vad som gäller för just det egenanställningsbolag du väljer.

Läs mer: Starta eget företag eller fakturera som privatperson?

 

Okej, men vad är egentligen egenanställning?

Som egenanställd blir du anställd av ett egenanställningsbolag under den tid du utför uppdrag. Egenanställningsbolaget tar arbetsgivaransvar, ansvarar för försäkringar, arbetsmiljö, ser till att skatter och sociala avgifter blir betalda och hjälper dig med administration. Samtidigt bestämmer du helt själv vad du jobbar med och hur du lägger upp arbetet, precis som om du hade ett eget företag. Egenanställning är ett sätt att kombinera anställningens trygghet med det egna företags frihet, helt enkelt.

 

Läs mer: Skatteverket – att jobba som egenanställd

 

Några vanliga frågor

  • Förpliktigar jag mig till något om jag skapar ett konto? Nej. 
  • Kan jag fakturera utomlands? Ja. 
  • Kostar det något att starta konto? Nej.

    Vid behov kan det vara klokt att läsa in sig lite mer på frågor som rör den specifika situationen och det upplägg du har i åtanke. Har du frågor eller funderingar kring ett område kan du alltid höra av dig till Frilans Finans klientstöd så hjälper de dig. 

 

Är egenanställning rätt för dig?

Det finns egentligen inget ”rätt” och ”fel” – egenanställning lämpar sig väl oavsett vad du vill göra. Men här är några scenarion när kombinationen av självbestämmande och trygghet tycks passa särskilt bra i jämförelse med alternativen:

 

  • Du är i början av din frilansresa och vill sondera terrängen innan du tar steget och startar eget
  • Du vill kunna fokusera helhjärtat på din verksamhet och låta någon annan sköta kringliggande frågor såsom administration och skatteinbetalningar 
  • Du har ett heltidsjobb men vill testa på att frilansa “vid sidan av”
  • Du vill “starta eget” (eller kanske till och med har ett eget företag idag) men tycker att det verkar krångligt och att ekonomi och administrationen känns betungande.
  • Du har behov av att komma igång snabbt med din verksamhet och vill inte investera tid eller pengar i uppstartsfasen
  • Du vill behålla tryggheten i att vara anställd, utan att göra avkall på friheten i att vara egen

 

Läs mer: Vanliga frågor och svar om egenanställning


Förhoppningsvis har du fått lite mer klarhet i hur egenanställning fungerar och hur du går till väga om du vill fakturera utan företag. Och oavsett vilken form du i slutändan väljer så kom ihåg: låt inte det administrativa pusslet hindra dig från att förverkliga din frilansdröm.